De minor Sport Physiotherapy and Active Aging (SPAA) 3
De minor Sport Physiotherapy and Active Aging (SPAA)

Voor de opleiding fysiotherapie volg je in je 3e of 4e jaar een minor. Hierbij volg je een halfjaar lang een lesprogramma waarbij je je verder verdiept binnen het vakgebied van je opleiding. Ik heb het afgelopen halfjaar de minor Sport Physiotherapy and Active Ageing (SPAA) gevolgd aan de HAN in Nijmegen. Deze minor stond in het teken van de bewegende mens in de breedste zin van het woord. Van iemand die weer wil gaan sporten of een ouder iemand die graag in beweging wil blijven tot aan een jonge fanatieke sporter met klachten. Alles is voorbijgekomen.  

We hebben veel geoefend met het opstellen en uitvoeren van trainingsplannen specifiek gericht op de persoon, waarbij er rekening gehouden wordt met een juiste opbouw in intensiteit. Maar er is ook veel aandacht geschonken aan het screenen en het doen van een lichamelijk onderzoek bij sport gerelateerde klachten, zodat je een juiste conclusie kunt trekken over wat er aan de hand is en hoe je je behandeling kunt inrichten.

Door deze minor heb ik geleerd om gericht naar de persoon te kijken. Wat is de hulpvraag van de patiënt? En wat heeft hij of zij nodig om dit te kunnen bereiken? Als iemand bijvoorbeeld aan voetbal doet, wil je de revalidatie hier zo goed mogelijk op laten aansluiten, zodat diegene na een revalidatietraject helemaal klaar is om weer het voetbalveld op te gaan. Samen met de patiënt werken aan oplossingen voor klachten, is iets wat ik erg belangrijk vind. Door de patiënt actief bij het revalidatietraject te betrekken, kun je uiteindelijk samen het beste resultaat bereiken.

Met name mijn kennis over diagnostiek en behandeling bij sport gerelateerde klachten is verder uitgebreid na het volgen van deze minor. Alles wat ik geleerd heb, probeer ik dan ook direct toe te passen binnen mijn werkzaamheden in de praktijk.

Heb je hier verder nog vragen over, stel ze mij gerust!

De minor Sport Physiotherapy and Active Aging (SPAA) 4

Rianne Pennings

Fysiotherapeut.

Manueel therapeut MSc

Direct contact

Bel ons via: 06 5702 2962 of maak direct online een afspraak via de website.

Met Spoed hulp nodig?

Heb je acuut klachten of een blessure opgelopen? Wil je direct advies en informatie?

Neem contact op